Hyvät palvelut tarvitsevat hyvinvoivat tekijät

21.03.2025

Panostetaan henkilöstön hyvinvointiin – se on palveluiden kivijalka

Hyvinvoiva henkilöstö on ensisijaista sekä kunnassa että hyvinvointialueella. Hyvä johtaminen on keskeinen tekijä henkilöstön jaksamisessa ja hyvinvoinnissa. Panostaminen henkilöstön hyvinvointiin ei ole pelkästään reilua, vaan myös taloudellisesti järkevää, sillä työkyvyttömyydestä johtuvat poissaolot maksavat vuosittain miljardeja. Hyvinvoivat työyhteisöt ovat menestyvän organisaation perusta, ja siksi on tärkeää, että organisaatio ja työnantajan edustajat kantavat vastuunsa henkilöstön hyvinvoinnista.

Hyvä johtaminen parantaa työntekijöiden jaksamista

Johtaminen, joka keskittyy työntekijöiden hyvinvointiin, vaikuttaa suoraan heidän jaksamiseensa ja motivaatioonsa. Tällöin työntekijät kokevat olevansa arvostettuja ja että heidän työnsä on merkityksellistä. Hyvin johdettu työpaikka on paikka, jossa jokainen voi kehittyä ja tuntea itsensä osaksi yhteistä päämäärää. Hyvä työhyvinvointi on keino parempiin tuloksiin.

Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus työelämässä

Työelämässä ei voida hyväksyä, että naisvaltaiset alat kärsivät palkkakuopasta. Kaikkien työntekijöiden on saatava tasapuoliset mahdollisuudet kehittyä ja menestyä. Kunnassa ja hyvinvointialueella tulee huolehtia siitä, että henkilöstö voi osallistua heitä koskevien asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon. Toimiva malli tähän on esimerkiksi henkilöstöjaosto, jossa työntekijöiden ääni saadaan kuuluviin ja he voivat olla mukana kehittämässä työpaikan toimintatapoja.

Koulutus ja osaamisen kehittäminen

Työntekijöiden osaamisen kehittäminen on yksi keskeisistä tekijöistä hyvinvointialueiden ja kuntien työelämän parantamisessa. Kaikille työntekijöille on taattava mahdollisuus vähintään kolmeen täydennyskoulutuspäivään vuodessa. Tämä ei vain paranna työntekijöiden ammattitaitoa, vaan myös takaa paremman hoivan ja hoidon laadun sote-alalla sekä lisää asiakas- ja potilasturvallisuutta. Työntekijöiden osaamista ja urapolkuja on tuettava ja mahdollistettava jatkuva kehittyminen niin kunnissa kuin hyvinvointialueilla.

Työkyvyn tukeminen ja työssä jatkaminen

Työntekijän tulee voida jatkaa työtään, vaikka sattuisi tapaturma tai tapahtuisi jotakin muuta, joka haastaa työkyvyn. Työntekijöiden tukeminen näissä tilanteissa on paitsi inhimillistä, myös taloudellisesti järkevää. Työkyvyn haasteissa on tarjottava mahdollisuuksia työkokeiluun, korvaavaan työhön sekä soveltuvan työn löytämiseen. Tällä tavoin voidaan turvata työntekijöiden työssä jatkaminen ja samalla vähentää sairauspoissaolojen aiheuttamia kustannuksia.

Palvelut tarvitsevat hyvinvoivat tekijät

Työntekijöiden hyvinvointi, motivaatio ja tuottavuus perustuvat hyvään johtamiseen ja työntekijöiden tukemiseen. Johtaminen, joka huomioi työntekijöiden tarpeet ja kehittää heidän osaamistaan, luo pohjan hyvinvoivalle työyhteisölle. Tämä näkyy parempina tuloksina, vähentyneinä sairauspoissaoloina ja motivoituneempina työntekijöinä. Kun huolehdimme henkilöstöstä, huolehdimme kunnan ja hyvinvointialueen asukkaista – huolehdimme meistä.


Markku Kaarlejärvi, pääluottamusmies, Tuusula ja Saana Sandholm, toiminnanjohtaja, Tuusula

Saana Sandholm - Yhteiskunnallinen blogi
Kaikki oikeudet pidätetään 2025
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita